Ohlédnutí za akcemi v říjnu 2014

 

 

Najdi si cestu k technice

 

Naše škola pokračuje v projektu „Najdi si cestu k technice". Projekt je realizován ISŠ Sokolnice pod záštitou ESF, EU, MŠMT a OPVK. Jeho akcí se účastní žáci našich 8. a 9. tříd. Projektovým cílem je řešení podpory vzdělávání technického směru.

Od září je zpřístupněn E-learningový kurz, který je složen nejen z učebních textů, prezentací, testů a kontrolních otázek, aby si žáci mohli ihned ověřit své znalosti, ale mají k dispozici i animace, které názorně ukazují a dokreslují daná témata a jsou velice atraktivním prvkem. Kurz slouží i našim žákům. Přihlášení provedete na adrese: http://app.itrivio.cz/iss-sokolnice

Pomocí těchto přístupových údajů:

Email: zs-komenskeho

Heslo: 12komenskeho34

 

Školská futsalová liga 14-15

 

Ve čtvrtek 16.10.2014 se fotbalisti naší školy  poprvé zúčastnili futsalového turnaje, který probíhá v celé ČR. Školy jsou rozděleny do divizí a ve svých okrscích hráli 1. kola. Naše škola byla přidělena k ZŠ Velké Pavlovice, ZŠ Kobylí a ZŠ Zaječí.  Protože hřiště splňující rozměry pro futsal jsou v Pavlovicích, vyrazili hoši do Pavlovic. Za naši školu nastoupili: Matěj Kristoň, Jakub Pavlík, Martin Hanzalík, Šimon Zapletal, Boris Čapka, Viktor Doležal a brankář Jaromír Pavelka.

První utkání sehráli chlapci s Kobylím, které porazili 2:1, když obě branky vstřelil Matěj Kristoň. Utkání druhé, s domácím mužstvem Pavlovic, bylo velmi napínavé a bouřlivé, hoši prohráli 2:3. Střelcem obou branek byl opět M. Kristoň. Ke třetímu utkání nastupovali kluci s tím, že si chtějí dát všichni branku. To se sice nepovedlo, ale vítězství bylo vysoké a naše. Vyhráli 10:0, když branky vstřelil Boris Čapka 4, Jakub Pavlík 3, Matěj Kristoň 1, Martin Hanzalík 2. Takže nejlepším střelcem našeho mužstva byl Matěj Kristoň s 5 brankami.

Přestože skončili naši fotbalisti druzí, turnaj se jim velmi líbil, hráli moc dobře, ale chybělo jen trochu štěstí.

 

Souboj s pravopisem

 

22. října se žáci 6. - 8. tříd zúčastnili naší první češtinářské soutěže nazvané Souboj s pravopisem.

Soutěžící museli vypracovat občas hravé, na první pohled jednoduché, přesto náročné úkoly. Zvládli labyrint, osmisměrku, pravopisnou doplňovačku a hádanku, korekturu textů i malovaný obrázek.

Kdo nejlépe zdolal nástrahy českého pravopisu? Nejúspěšnější byli:

6. třída: 1. Ševčíková Sára                    7. třída: 1. Kučerová Erika

            2. Čadová Sára                                      2. Šimková Ornela

            3. Nešporová Karolína                           3. Herzová Nikola

8. třída: 1. Ptáček Martin                      Žáci z IX. A se nedostavili.

             2. Grbavčicová Julie

             3. Texl Filip

Chválíme všechny, kteří se českého pravopisu nebojí a přišli si zasoutěžit.

Vítězům gratulujeme, diplom a sladkost je malou odměnou za jejich volný čas a odvahu.

 

Přírodovědný klokan

 

Je soutěž pro žáky 8. a 9. tříd - kategorie „kadet“. Tuto soutěž pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UP v Olomouci. Cílem soutěže je vzbudit zájem žáků o technické a přírodovědné obory.

Žáci mají 45 minut na řešení 24 úloh z matematiky, přírodopisu, chemie a fyziky. Jednotlivé úlohy jsou bodovány třemi, čtyřmi nebo pěti body dle náročnosti úkolu. Ve školním kole zvítězili dva žáci, Martin Ptáček z 8.B a Marek Kašpar z 9.A, když získali shodně 75 bodů, na 3. místě se umístil Václav Vyhňák, který obdržel 72 bodů.

Při porovnání výsledků naší školy se zapojenými školami našeho okresu do této soutěže je umístění našich tří nejlepších žáků následující: 40. – 47. místo obsadil Ptáček a Kašpar, na 65. – 75. místě skončil Vyhňák. Celkem soutěžilo 844 žáků z 18 ZŠ a 3 gymnázií.

 

Školní družina vyjela za hranice

 

V polovině měsíce října se děti ze školní družiny zúčastnily zajímavého výletu do sousedního Rakouska. Navštívili jsme malebnou vesničku Prinzendorf, kde se nachází zemědělská usedlost. Ujal se nás vstřícně pan správce, ukázal dětem, jak se vyorávají brambory, které děti nadšeně sbíraly a mohly si je vzít domů a také se projely vláčkem, taženým traktorem po okolí. Na pozemku se nachází muzeum zemědělských strojů, atrakce pro děti a prostor pro sportovní aktivity. Všichni si pochutnali na bramborách, vařených na loupačku a na pečených bramborách s opékanými párky. K večeru jsme se všichni spokojeně a plni nových zážitků vraceli domů.

Prezentace fotografií

 

Výlet do Vídně

 

Dne 23. 10. 2014 se uskutečnil pro žáky 2. stupně jednodenní poznávací zájezd do Vídně. Cílem zájezdu bylo rozvíjet znalosti týkající se nejen geografického, historického a kulturního poznání hlavního města Vídně, ale i znalosti z oblasti jazyka německého. V rámci zájezdu měli žáci možnost se projít císařskou Vídní – pěšky přes Volksgarten, Heldenplatz, Hofburg, Michaelerplatz, Kohlmarkt, Graben, katedrálu sv. Štěpána. Část svého osobního volna strávili ve vídeňské kavárně Rosenberg, odkud si jako dárek odnesli porcelánový hrníček s logem kavárny. Zájezd byl ukončen návštěvou sídla OSN ve Vídni (jedno ze 4 sídelních měst této organizace), často nazývané UNO City, otevřené v roce 1979. Zde si žáci prohlédli některé ze sálů budovy a rovněž si vyslechli zajímavý a poutavý výklad nejen o historii OSN, ale i tom, čím se zabývá sídlo OSN ve Vídni. Během prohlídky byli žáci rozděleni do dvou skupin, kdy jedna skupina absolvovala výklad průvodkyně ve slovenském a druhá skupina v německém jazyce s překladem do českého jazyka. Žáci byli s výletem velmi spokojeni, nejvíce je zaujala návštěva OSN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najdi si cestu k technice

 

Naše škola pokračuje v projektu „Najdi si cestu k technice". Projekt je realizován ISŠ Sokolnice pod záštitou ESF, EU, MŠMT a OPVK. Jeho akcí se účastní žáci našich 8. a 9. tříd. Projektovým cílem je řešení podpory vzdělávání technického směru.

Od září je zpřístupněn E-learningový kurz, který je složen nejen z učebních textů, prezentací, testů a kontrolních otázek, aby si žáci mohli ihned ověřit své znalosti, ale mají k dispozici i animace, které názorně ukazují a dokreslují daná témata a jsou velice atraktivním prvkem. Kurz slouží i našim žákům. Přihlášení provedete na adrese: http://app.itrivio.cz/iss-sokolnice

Pomocí těchto přístupových údajů:

Email: zs-komenskeho

Heslo: 12komenskeho34

 

 

Základní škola Břeclav, Komenského 2,
příspěvková organizace

Od 1. 1. 1996 byla škola na základě rozhodnutí Městského zastupitelstva zřízena příspěvkovou organizací. Pracuje od tohoto data v právní subjektivitě a sama si vede mzdovou a personální agendu.

Kontakty

Úřední deska

  • Zřizovatel školy: Město Břeclav
  • Ředitelka školy: Mgr. Yveta Polanská
  • Plánovaná kapacita: 460 žáků

  • Součástí školy je i školní družina s kapacitou 122 žáků.
  • Celkový počet žáků k 1. 9. 2023 byl 340 žáků.

  • Při škole je od 1. 1. 2006 zřízena Školská rada.
  • Na škole pracuje odborová organizace.
Školský obvod

Školský obvod Základní školy Břeclav, Komenského 2, příspěvkové organizace dle Obecně závazné vyhlášky města Břeclavi č. 1/2019 tvoří ulice: B. Šmerala, Budovatelská, Celnice - středisko služeb, Čs. armády, Dělnická, Dolní Luční, Dyjová, Gagarinova, Hájová, Havlíčkova, Hlavní, Horní Luční, Hraniční, Julia Fučíka, J. Skácela, Komenského, Kovářská, Lesní, Nádražní, Okružní, Osvobození, Polní, Prostřední, Rovnice, Sadová, Slunečná, třída 1. máje (po ulici Lesní), Tylova, Úzká, Záhumní

Přehled nejdůležitějších předpisů, podle nichž povinný subjekt jedná a rozhoduje
  • Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
  • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění
  • Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
  • Vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, v platném znění
Místo a způsob, jak získat informace
  • osobně, telefonicky, písemně na výše uvedená kontaktní spojení
Místo a způsob, kde lze podat žádost, stížnost nebo jiný podnět a obdržet rozhodnutí
  • sekretariát školy
  • žádost, stížnost nebo jiný podnět lze projednat ústně s ředitelkou školy po předem dohodnutém termínu schůzky
  • žádost, stížnost nebo jiný podnět lze podat i písemně na výše uvedená kontaktní spojení

Dokumenty ke stažení

GDPR

Přístupnost webu

ZŠ Břeclav Komenského