Ohlédnutí za akcemi v prosinci 2014

 

 

EVVO – „Vinařův rok" a „Jsme to, co jíme?"

Žáci osmých a deváté třídy navštívili v úterý 2.12.2014 nové Ekocentrum Trkmanka ve Velkých Pavlovicích v rámci environmentální výchovy.

Deváťáci měli program „Vinařův rok", ve kterém se seznámili s tradicí vinařství a vinohradnictví v našem regionu, s „vinařským rokem". První část byla víceméně teoretická, ale ta druhá byla zajímavější, praktická. Zkoušeli své smyslové schopnosti: čich (koření, ocet, káva), chuť (kyselost, sladkost, slanost) a zrak (barvy vína). Degustovali různé druhy moštů a dověděli se, jak správně degustovat a z čeho pít víno.

Pro osmáky byl připravený program „Jsme to, co jíme?", který seznámil žáky s problematikou zdravé výživy a s pěstováním ekologických potravin. Odpovídali si také na otázku „Co je zdravé?", zda jsou ekologické potraviny zdravé, jak je poznají a kde je seženou. Dále se dověděli něco víc o „Fair trade", GMO ( geneticky zmutované potraviny), zdravém životním stylu, nemocích souvisejících s příjmem živin, o chovu živočichů ve velkochovech a na farmách a množství cukru v oblíbených potravinách.

 

Soutěž o nejlepší přání velvyslanectví USA v Praze

Přání našich žáků bylo vybráno mezi 10 nejlepších přání soutěže velvyslanectví USA v Praze. O nejlepší tři přání se hlasovalo na Facebooku.

 

Olympiáda v českém jazyce

V adventním čase se sešli ti, kteří projevili zájem a odvahu zapojit se do školního kola Olympiády v českém jazyce.

Ve 41. ročníku se v našem školním kole utkalo 7 soutěžících (3 žáci z VIII. A, 2 žáci z VIII. B, 2 žáci z IX. A). Tyto ročníky jsou zařazeny do I. kategorie určené pro žáky základních škol a víceletých gymnázií.

Žáci měli vymezený limit 120 minut, během něhož museli vyřešit 6 gramatických cvičení a napsat slohovou práci.

Jazyková část prokázala jejich znalosti, logické myšlení i jazykový cit.

Pro zpracování  tématu „Pohled z okna" měli využít především popisný slohový postup, mohli ho rozšířit o prvky dalších slohových postupů, např. vyprávěcího nebo úvahového.

Slohové dovednosti i jazykové schopnosti předvedli nejlépe:

1. místoGrbavčicová Julie (VIII. A)

2. místoPavlík Jakub (VIII. A)

3. místoTexl Filip ( VIII. A)

Vítězové obdrželi diplom a drobný dárek.

Do okresního kola postupuje  soutěžící  z 1. místa, které gratulujeme a přejeme hodně štěstí v tomto náročném soutěžním klání.

 

Výtvarná soutěž "Malujeme a tvoříme betlémy"

 V kategorii malířských prací byli na 1. stupni jako nejlepší vyhodnoceni Pavla Botošová z V.B, Eliška Holá z V.A a Adam Chmel z IV.A.

Na 2. stupni byli v kategorii prostorových prací vyhodnoceni mezi nejlepšími Rostislav Talafa a Petra Roučková ze VII. A.

Dne 9. 12. se děti zúčastnily vernisáže v Lichtenštejnském domě, kde obdržely hezké ceny.

                                                                                                                                                                       Gratulujeme!

 

Zeměpisná olympiáda

17. 12. 2014 proběhlo v přírodovědné učebně školní kolo zeměpisné olympiády. Patnáct účastníků bylo rozděleno do tří kategorií. Kategorii „A" tvořili žáci šestého ročníku, kategorie „B" byla určena pro sedmý ročník a žáci osmých a devátých ročníků byli zařazeni do kategorie „C". Test byl zaměřený na práci s atlasem i bez něj. Žáci zúročili obecný přehled ve světě, schopnost řešit globální problémy a vědomosti získané jak ze školy, tak i mimo ni.

Nejmladší kategorii „A" vyhrála těsně Sára Ševčíková před Sárou Čadovou. V kategorii „B" byl nejlepší  Richard Opavský, za kterým se umístila Tereza Šedivá, třetí příčka připadla Nikole Herzové. Nejstarší kategorii doslova ovládl Martin Ptáček před Michalem Götzem a třetím Václavem Vyhňákem.

Úspěšní řešitelé, vítězové svých kategorií, budou reprezentovat naši školu v  okresním kole, které se koná 17. 2. 2015.

Všem zúčastněným patří dík i pochvala za to, že se nezalekli změřit své síly v zeměpisné olympiádě. Vítězům gratuluji a přeji pevné nervy při přípravě na okresní kolo a hodně štěstí v samotné soutěži.                                                                                                                                                                                                                                                               Mgr. Jaborník Lukáš

 

Zpívání na schodech

Dne 19.12.2014 se uskutečnilo zpívání na schodech, které si připravili děti ze ŠD pro své spolužáky. Děti recitovaly, zpívaly koledy za doprovodu Lukáše Vildy  a celé vystoupení ukončily písní Cesta, kterou si zazpívali všichni žáci. 

 

Základní škola Břeclav, Komenského 2,
příspěvková organizace

Od 1. 1. 1996 byla škola na základě rozhodnutí Městského zastupitelstva zřízena příspěvkovou organizací. Pracuje od tohoto data v právní subjektivitě a sama si vede mzdovou a personální agendu.

Kontakty

Úřední deska

  • Zřizovatel školy: Město Břeclav
  • Ředitelka školy: Mgr. Yveta Polanská
  • Plánovaná kapacita: 460 žáků

  • Součástí školy je i školní družina s kapacitou 122 žáků.
  • Celkový počet žáků k 1. 9. 2023 byl 340 žáků.

  • Při škole je od 1. 1. 2006 zřízena Školská rada.
  • Na škole pracuje odborová organizace.
Školský obvod

Školský obvod Základní školy Břeclav, Komenského 2, příspěvkové organizace dle Obecně závazné vyhlášky města Břeclavi č. 1/2019 tvoří ulice: B. Šmerala, Budovatelská, Celnice - středisko služeb, Čs. armády, Dělnická, Dolní Luční, Dyjová, Gagarinova, Hájová, Havlíčkova, Hlavní, Horní Luční, Hraniční, Julia Fučíka, J. Skácela, Komenského, Kovářská, Lesní, Nádražní, Okružní, Osvobození, Polní, Prostřední, Rovnice, Sadová, Slunečná, třída 1. máje (po ulici Lesní), Tylova, Úzká, Záhumní

Přehled nejdůležitějších předpisů, podle nichž povinný subjekt jedná a rozhoduje
  • Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
  • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění
  • Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
  • Vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, v platném znění
Místo a způsob, jak získat informace
  • osobně, telefonicky, písemně na výše uvedená kontaktní spojení
Místo a způsob, kde lze podat žádost, stížnost nebo jiný podnět a obdržet rozhodnutí
  • sekretariát školy
  • žádost, stížnost nebo jiný podnět lze projednat ústně s ředitelkou školy po předem dohodnutém termínu schůzky
  • žádost, stížnost nebo jiný podnět lze podat i písemně na výše uvedená kontaktní spojení

Dokumenty ke stažení

GDPR

Přístupnost webu

ZŠ Břeclav Komenského